T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Yunus Emre Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muhasebe ve Finansman Alanı

Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan bilgisayarlı muhasebe, dış ticaret ofis işlemleri, finans ve borsa hizmetleri dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren bir alandır.Okulumuzda sadece Bilgisayarlı muhasebe dalında eğitim verilmektedir.

BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Hesap planı  sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin  intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri  mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden,  koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu  işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.

Görevleri

Hesap planı sistemini oluşturmak.
Beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini    sağlamak.
Beyannameleri düzenlemek.
Bilgisayar kullanmak.
Defterleri tutmak.
Firmanın kredi ve cari hesap durumunu kontrol etmek.
Koordinasyon sağlamak.
Yazışma ve raporları yazmak.
Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak.
Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak
Dikkatli olmak
Dürüst olmak
Etkili ve güzel konuşmak
Güler yüzlü olmak
İnsan ilişkilerine özen göstermek
Ekip çalışmasına uygun olmak
Yeniliklere açık olmak
Sır saklayabilmek
İşleri zamanında bitirmek
İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranmak
Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak

Meslek  Elemanında Aranan Özellikler

 Çalışma  Ortamı Ve Koşulları

 Muhasebe  hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında,  işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır.  Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve  yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde  yerine getirilmesi zorunludur. 
                Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla  düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından  bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise  işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.

İş Bulma  İmkanları

Meslek  mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans  kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe  servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili  bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı  mevcuttur.

Eğitim ve  Kariyer İmkanları

 Meslek eğitimi,  ortaöğretimde Anadolu Ticaret ve Ticaret Meslek Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan  mezun olanlar meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinde ve  lisans(dört yıllık)  düzeyinde eğitim alırlar.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.12.2023 - Güncelleme: 06.12.2023 15:01 - Görüntülenme: 667
  Beğen | 2  kişi beğendi